Ετικέτες

2011-11-30

Circlus 3 - μία απλή εφαρμογή


Πριν μερικές μέρες έφτιαξα ένα απλό πρόγραμμα σε Mathematica, χρησιμοποιώντας απλές εντολές και λίγα μαθηματικά. Το πρόγραμμα σχεδιάζει σε έναν τετραγωνικό χώρο ένα σύνολο από κύκλους. Οι συντεταγμένες του κέντρου τους καθορίζονται από δύο παραμέτρους, \(\theta\) και \(\phi\). Στην παρακάτω εφαρμογή αλλάζουμε μόνον την \(\phi\), και μέσω αυτής της αλλαγής, μεταβάλλεται και το κέντρο, δηλαδή η θέση του κύκλων.

Με ανάλογο τρόπο μεταβάλλεται και η ακτίνα κάθε κύκλου, έχοντας θέσει και αυτό το μέγεθος να εξαρτάται από την παράμετρο \(\phi\). Έτσι, μεταβάλλοντας μόνο μία παράμετρο, αλλάζουμε τη θέση και την ακτίνα κάθε κύκλου. Στην παρακάτω εφαρμογή μπορείτε να παρατηρήσετε αυτή την ταυτόχρονη αλλαγή  για όλους τους κύκλους.

Επίσης, κάθε κύκλος παίρνει μία τυχαία τιμή για το πάχος που θα σχεδιαστεί στο επίπεδο. Αυτό για στατικές εικόνες έχει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, απ'ότι θα προέκυπτε αν όλοι οι κύκλοι είχαν το ίδιο πάχος γραμμής. Εν τούτοις, για κινούμενες εικόνες οι τυχαίες τιμές του πάχους μεταβάλλονται απότομα. Αυτό ίσως θέλει κάποια σχετική προσαρμογή για μία μεταγενέστερη έκδοση της εφαρμογής. 

Επιπλέον, στην εφαρμογή αυτή πρόσθεσα και την επιλογή, ο χρήστης να αλλάζει το χρώμα στο φόντο. Οι παραπάνω εικόνες προέρχονται από την εν λόγω εφαρμογή. Την ιδέα για αυτή τη λειτουργία μου την έδωσε ο φίλος Γ. Κ. (βλ. σχόλια προηγούμενης ανάρτησης [~]), και τον ευχαριστώ πολύ. 

Όσοι δεν έχετε εγκατεστημένο τον CDF-player, που ενεργοποιεί τις λειτουργίες της παρακάτω εφαρμογής (στη θέση της οποίας βλέπετε ένα μικρό εικονίδιο στο τέλος της ανάρτησης), μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν από εδώ [~] και να τον εγκαταστήσετε. Προσπάθησα να βρω έναν τρόπο ώστε, ο χρήστης να μπορεί να σώσει την εικόνα που φτιάχνει, αλλά, δυστυχώς αυτό δεν γίνεται μέσω του CDF. 

Σύντομα, θα φτιάξω μια συλλογή από εικόνες, όπως οι διπλανές (μπορείτε να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος κάνοντας κλικ πάνω τους). Μέχρι τότε, μπορείτε να παίζετε με την παρακάτω εφαρμογή και όποιος/α έχει κάποια καλή ιδέα, που θα μπορούσε να διορθώσει, ή να εμπλουτίσει το αισθητικό αποτέλεσμα των εικόνων, μπορεί να την διατυπώσει στα σχόλια. Ή ακόμα όποιος θέλει να δει την εικόνα του στην συλλογή που θα ανεβάσω, μπορεί να μου στείλει την τιμή της παραμέτρου \(\phi\).

Παλιότερες σχετικές αναρτήσεις μπορείτε να δείτε στους εξής συνδέσμους: circlus1  και  circlus2.




Circlus-1 demo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου