Ετικέτες

2011-03-15

LaTeX στο Blogger - Οδηγίες εγκατάστασης

Προσπαθώ τώρα που (ξανά)ξεκινάω αυτό το ιστολόγιο να εγκαταστήσω LaTeX. Σε ορισμένες αναρτήσεις τόσο παλιότερα όσο και τώρα θέλω να γράφω μαθηματικά που να παρουσιάζονται όμορφα και να δένουν αρμονικά με το κείμενο.

Ενώ στο wordpress εδώ και πολύ καιρό έχει λυθεί το θέμα αυτό, στο blogger, υπάρχουν κάποιες λύσεις, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, βρήκα ενα script που μπορείτε να το αντιγράψετε από το σύνδεσμο [~].

Το τμήμα αυτό του κώδικα θα πρέπει να το ενσωματώσετε στον κώδικα HTML που κατασκευάζει τη δομή του ιστολογίου σας. Για αυτό πηγαίνετε

Design > Edit HTML (ή αν έχετε ελληνικά : Σχεδίαση > Επεξεργασία HTML)

Εκεί πηγαίνετε στο Edit Template (Επεξεργασία Προτύπου) όπου θα βρείτε ολόκληρο τον κώδικα του ιστολογίου σας σε HTML. Μέσα σε αυτόν τον κώδικα θα πρέπει να βρείτε την γραμμή όπου γράφει head και βρίσκεται μεταξύ των "<" ">". Στην επόμενη σειρά επικολλείστε τον κώδικα του παραπάνω script. Ως τελευταίο βήμα κατεβάστε από τον σύνδεσμο [~] web fonts του MathJax και τοποθετείστε τα στο φάκελο των fonts του συστήματος (θα τον βρείτε στο Control Panel). Αυτό βελτιώνει την παρουσίαση των εξισώσεων.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ικανοποιητικό. Ένα παράδειγμα είναι το εξής:

\[
\begin{align}
\nabla \cdot \mathbf{E}& = 4\pi \rho \\
\nabla \times \mathbf{E}& = - \frac{1}{c}\frac{\partial{\mathbf{B}}}{\partial{t}}\\
\nabla \cdot \mathbf{B} &= 0\\
\nabla \times \mathbf{B} &= \frac{4\pi}{c}\mathbf{j} + \frac{1}{c}\frac{\partial{\mathbf{E}}}{\partial{t}}
\end{align}
\]

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Πάντα αναρρωτιόμουν πως γίνεται να γράψεις μαθηματικούς τύπους-σύμβολα στο μπλόγκ
    Το κατάφερα κάπως διαφορετικά. δες
    http://marynasta2.blogspot.com/2011/03/httpwwwforkoshdreamhostcommimetexcgicsq.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το είδα. Δεν είναι καθόλου άσχημο. πώς όμως το έφτιαξες;Για να φτιάξεις τους τύπους γράφεις κώδικα σε LaTeX και μετά σου τα φτιάχνει σε png αρχεία εικόνας?

    Εγώ έψαχνα κάτι που δεν σου τα μετατρέπει σε εικόνα. Ωστόσο το αποτέλεσμα έστω και με τον δικό σου διαφορετικό τρόπο είναι αρκετά καλαίσθητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιπλανήθηκα λίγο στο διαδίκτυο και στο Υοutube για να μάθω κάποια πράγματα για το Latex.Κάτι δεν έκανα μάλλον σωστά ακολουθώντας τις δικές σου οδηγίες. Βρέθηκα στη σελίδα: http://mymaths.blogspot.com/2008/07/using-latex-in-blogger.html
    και ακολούθησα τις οδηγίες Κατέβασα στον υπολογιστή μου το mathTeX...
    Σήμερα είχα πάει Τρίπολη για το μεταπτυχιακό 6 ώρες μάθημα Και αύριο το ίδιο. Οπότε θα κοιτάξω για τους πρώτους αριθμούς μεθαύριο Μ΄αρέσουν τα θέματα που αναρτείς.

    καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α νομίζω πρέπει να διορθώσεις την ώρα στο μπλόκ σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίζω τώρα να μπορεσεις ευκολότερα να βγάλεις άκρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα δοκιμάσω αυτό το τρόπο στο άλλο μπλοκ μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχομαι καλή τύχη. όπως βλέπεις και στην καινούργια μου ανάρτηση δουλεύει αρκετά καλά, αν και έχω εντοπίσει ένα δύο προβλήματα που δεν έχω λύσει ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή